Természetes antioxidáns források és esszenciális zsírsavak
A szakemberek már nagyon régóta felhívják az emberek figyelmét arra, hogy jobban járnak, ha
antioxidáns vegyületben és esszenciális zsírsavakban gazdag természetes, ételeket esznek, nem pedig kapszulában veszik magukhoz a mesterségesen előállított hatóanyagot. Az
antioxidáns természetes, természetben megtalálható kitűnő forrásai a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák, diók, magok. Néhány példa:
- antioxidáns vegyületet tartalmazó gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, gránátalma, szőlő, narancs, szilva, málna, stb.
- antioxidáns vegyületet tartalmazó zöldségek: feketekömény, chili paprika, vöröskáposzta, petrezselyem, articsóka, spenót, citrom, gyömbér, paradicsom, fokhagyma, uborka, saláta
- antioxidáns vegyületet tartalmazó hüvelyesek: szójabab, fehérbab, zöldbab, stb.
- antioxidáns vegyületet tartalmazó diók és magvak: napraforgó mag, mogyoró, dió, mandula, pisztácia, stb.
- antioxidáns vegyületet tartalmazó gabonák: köles, árpa, stb.
- antioxidáns vegyületet tartalmazó fűszernövények: bazsalikom, zsálya, kakukkfű, oregánó, stb.
- antioxidáns vegyületet tartalmazó étcsokoládé, minél sötétebb annál jobb
Annak mértéke, hogy mennyi antioxidáns vegyületet tartalmaz az adott élelmiszer függ a fogyasztás, feldolgozás fajtájától.
Magvak és virágok antioxidáns tartalma:
A magvak és virágok a növény vagy a gyümölcs legkisebb részei, mégis ezek az apró részek tartalmazzák a legjobb antioxidáns vegyületeket. A legértékesebb hatóanyagokat általában a növényi mag és a héj tartalmazza, melyet sajnos az ember hajlamos kidobni és nem elfogyasztani. A magokban nagy mennyiségű és kiváló minőségű ásványi sók, nyomelemek és antioxidáns vegyületek vannak jelen. A mag emészthető tápanyagban gazdag, koncentrált élelmiszer. Elmondható tehát, hogy ezek az apró magvak a legnagyobb energia és antioxidáns források.
Esszenciális zsírsav:
Az esszenciális zsírsavak a jó zsírok, melyek a szervezetet a savaktól szabadítják meg, segíti annak kiürítését, serkenti az anyagcserét. Az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezeket csak táplálék útján, vagy kiegészítők használatával tudja felvenni. Sajnos a mindennapi étkezéseink során nem fogyasztunk elegendő esszenciális zsírsavat, mivel feldolgozásuk során azt kivonják az ételekből. Ezek a zsírsavak az emberi szervezet kémiai reakcióinak ezreiben vesz részt.
Legfontosabb esszenciális zsírsavak:
- Omega -3 (többszörösen telítetlen zsírsav)
- Omega -6 (többszörösen telítetlen zsírsav)
- Omega -9 (egyszeresen telítetlen zsírsav)
Esszenciális zsírsav források:
- halak, halolajok: lazac, makréla, tonhal, szardínia stb.
- olajok: repce, mogyoró, szója, lenmag, bogáncsolaj stb.
- magok: szőlő, fekete málna, feketekömény stb.
- gyümölcsök: avokádó, szójabab, dió, búzacsíra stb.
A mai eliparosodott világban ahhoz, hogy a létfontosságú omega zsírsavakhoz megfelelő mennyiségben jusson hozzá a szervezet (az antioxidáns vegyülethez hasonlóan), tudatosan kell figyelni arra, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk olyan táplálékot, amely tartalmazza a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen zsírsavat.
Helyes táplálkozás az egészség védelmében:
A helyes, egészséges táplálkozás biztosítja az emberi szervezet napi, folyamatos energia- és tápanyagszükségletét (antioxidáns, zsírsavak, vitaminok, nyomelemek), ez nagy szerepet tölt be az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Az egészséges, természetes táplálkozás olyan anyagokat, vegyületeket biztosít az emberi szervezetnek, amit az elfogyasztott élelmiszerrel felvéve, (és nem mesterséges formában adva) tudunk csak biztosítani az emberi szervezetnek. Ilyen módon a szervezetben létrejövő szabadgyökök és a legyőzésére alkalmas antioxidáns vegyületek között a kiegyensúlyozott egyensúly megvalósítható. Fontos megjegyezni, hogy a természetes táplálékból felvett antioxidáns vegyületeket nem lehet túladagolni.
Antioxidáns általános összefoglalás:
Általánosságban elmondható, hogy napi ötszöri bőséges nyers gyümölcsöt, zöldséget is tartalmazó változatos étrend, biztosítja az antioxidáns és a zsírsav gazdag, egészséges tápanyagbevitelét. Nagy mennyiségű antioxidáns található a teljes, finomítatlan ételekben. Annak mértéke, hogy mennyi antioxidáns vegyületet és esszenciális zsírsavat tartalmaz az adott élelmiszer (pl.: mag) nagyban függ a feldolgozás illetve fogyasztás fajtájától. Sok gyártó cég az antioxidáns és a zsírsav kinyeréséhez magas hőmérsékletet és erős szereket használ, amely rontja az adott élelmiszerben található antioxidáns és esszenciális zsírsav minőségét és mennyiségét. Törekedni kell arra, hogy az emberi szervezet vagy feldolgozatlan nyers gyümölcsöt, zöldséget, magokat, gabona magokat vegyen magához, vagy olyan táplálék kiegészítőt, melyet megfelelően készítettek el. Ennek megfelelő eljárás például a hideg sajtolással történő eljárás, mely tökéletesen biztosítja a hidegen sajtolt élelmiszer megfelelő antioxidáns és esszenciális zsírsav tartalmát. Bár a legalapvetőbb forrás a zöldségben és gyümölcsben gazdag egészséges étrend, ma már szükség van pótlásra is ahhoz, hogy optimális szinten legyen a szervezetben az antioxidáns vegyület. Hiszen ha valaki például sportoló, helytelenül táplálkozik vagy akár dohányzik, az antioxidáns ajánlott napi értéke olyan magasra is nőhet, melyet már táplálék kiegészítők nélkül szinte lehetetlen az emberi szervezet számára biztosítani.
Antioxidáns vegyületek az iparban:
Antioxidáns a kozmetikumokban:
Nagyon sok kozmetikumokat gyártó cég készít olyan krémeket, melyek valamilyen formában tartalmaznak növényt (pl.: szőlő). Ezeket a növényeket pontosan a magas antioxidáns tartalom miatt alkalmazzák, hiszen a bőrfelülettel közvetlenül érintkezve adagolhatják az antioxidáns vegyületet. Ránctalanító, sejtregeneráló, öregedést lassító, gyógyító hatású termékek fő alkotó elemei. Természetes formáján kívül mesterségesen is állítanak elő antioxidáns vegyületet, melyet kozmetikumok tartósítására (pl.: szappan avasodása ellen) használnak fel.
Antioxidáns a gyógyszeriparban:
Minden gyógyszergyártó cég széles körben készít mesterséges illetve természetes antioxidáns vegyületet tartalmazó készítményeket. Nagyon sok készítményben használják tartósítószerként is. Továbbá ránctalanító, sejtregeneráló, öregedést lassító, gyógyító hatású termékek fő alkotó elemei. A gyógyszeripar is használja mind a mesterséges, mind a természetes antioxidáns vegyületeket.
Antioxidáns a nehéziparban:
Műanyag gyártásával, ásványi olajok feldolgozásával foglalkozó gyárak is használnak mesterséges antioxidáns vegyületeket. A műanyagokat a túl gyors öregedés ellen kezelik antioxidáns vegyületekkel. Ásványi olajokhoz is adagolnak különböző antioxidáns vegyületet, védve az olajt az avasodás, öregedés folyamatától.
Antioxidáns az élelmiszeriparban:
Növényi olajokhoz is adagolnak különböző antioxidáns vegyületeket, védve az olajt az avasodástól, öregedés folyamatától. Használnak továbbá természetes antioxidáns vegyületeket hal és húskészítmények tartósításához, konzerválásokhoz, extrudált gabonatermékekhez, sör tartósításához.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése