Voltaképpen mik is az enzimek?
Az enzimek olyan anyagok, amelyek nélkül nincs élet! A testünkben végbemenő minden kémiai reakcióhoz szükség van rájuk. Testünkben végbemenő minden életfolyamat katalizátorai, vagyis olyan anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek életfolyamataink hatékony végkimenetelében. Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tud végbemenni. Az enzimek nélkül nem működnek sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok, mivel sejt szinten nincs meg az az információ, amely biztosítaná a rendszer helyes működését.
Képzeljünk el így a dolgot: az enzimek jelentik a munkaerőt, amelyek a testet építik, éppúgy, ahogy az építőmunkások építik fel az otthonunkat. Hiába van meg az összes tégla, fa és egyéb építőanyag, a ház felépítéséhez munkásokra van szükség, akik az élő erőt jelentik.
Épp ez a helyzet a testünkkel is: hiába van meg az összes szükséges tápanyag: fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok stb., enzimek – kémiai katalizátorok – is kellenek, hogy a test ép, és egészséges legyen.
Honnan vannak testünk enzimjei?
Úgy tűnik, hogy meghatározott enzim-potenciállal jövünk a világra. Az aktivitási faktornak, vagy életerőnek ez a korlátozott mennyisége ki kell, hogy tartson életünk végéig.
Az enzimeket több csoportba kategorizáljuk:
1. anyagcsere- enzimek, amelyek a testünket működtetik,
2. emésztő-enzimek, amelyek a táplálékunkat emésztik, és a
3. nyers ételekben található táplálék-enzimek, amelyek megkezdik az étel megemésztését.
Ezek közül a táplálkozás szempontjából a legfontosabbak a hidrolitikus-enzimek, azokon belül pedig az emésztő-, étel-, és metabolikus enzimek, amik további alosztályokra bonthatók.
Az enzimek hőérzékenysége
Az enzimek a legkevésbé hőellenálló tápanyagok. Minden étel, amit tartósan felmelegítünk fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát, a fehérjék eldeformálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezetben mérgező szervetlen savak keletkeznek.
Ez a deformáció már 47 C foktól jelentkezik. Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen enzimmentes minden sugárkezelt, konzervált, vagy pasztörizált, párolt, bármilyen hőhatásnak kitett, legfőképpen a mikrohullámú sütő által hőkezelt, de még a fagyasztott ételek is.
Az enzimkutatók szinte kivétel nélkül arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek legalább 75%-a nyers, hőkezelésmentes étel kell, hogy legyen, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is lehet/kell egészíteni.
Ennek hiányában a szervezet, ha egyáltalán képes rá, kénytelen máshonnan elvonni az enzimeket. Pl.: a test-saját funkciójaitól és helyeiről von el metabolikus enzimeket az emésztésbe! Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata látszólag felgyorsul, betegségeknek teszik ki a legyengült testet. A túl sok és többnyire ugyanolyan főtt/sült étel évtizedek során teljesen kimeríti a testet.
A krónikus degeneratív betegségek valójában súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült szervezetben.
1. szabadgyök lekötését és szállítását,
2. érelmeszesedés lerakódásainak (koleszterin) leépítését,
3. vér folyékonyságát (trombózis megelőzése),
4. blokkolt idegvezetékek felszabadítását,
5. sebgyógyulást és a fájdalomcsillapítást,
6. sav-bázis háztartást,
7. emésztést,
8. hormonrendszert,
9. autóimmun betegségeket (pl.: ízületi fájdalmak, köszvény,
10. pikkelysömör, sokízületi gyulladás),
11. fertőzéses betegségek (vírusos, bakteriális) gyógyulási folyamatát,
12. elfajult sejtek (tumorok) felismerését és megsemmisítését.
Vizsgálatok igazolják, hogy a Föld lakosságának 80%-a létfontosságú enzimek hiányában szenved. Ennek első jele a fáradtság, összpontosítási nehézségek, gyakori hajlam a fertőzésekre, bőrproblémák, emésztési zavarok stb.
A helytelen táplálkozás eredménye a vérben keringő méreganyag, amit a kötőszövet, a zsírsejtek, ízületek, illetve az érfalban raktározza el a szervezet. A betegség előfeltétele adott!